Faktaa, fiktiota ja mutua koiranruokinasta

Kuivaruokaa, Yrjölän puuroa, Barffia, raakaruokintaa, sekaruokintaa, 50/50, kivennäiset, hivenaineet, vitamiinit, öljyt, rasvahapot, mitä vielä. Jo pelkästään kuivaruokien kirjo on laaja, toinen toistaan "parempia" kuivaruokamerkkejä. Kaukana on ne ajat, kun koira söi Mustin murkinaa ja Sertiä, tai pelkkiä kotiruuan tähteitä.

Muistan kun mummini ruokki koiria lapsuudenkodissani. Kuppiin menivät perunankuorista ja  paksulti voidelluista ruisleivistä lähtien kaikki, päälle loraus vettä. Juhlapäivinä maitoa. Ja kyllähän koirat niillä elivät ja ajokoirat jaksoivat metsästää, joten ei ehkä niin metsässä mummo ruokinnan suhteen ollut. Mutta saksanpaimenkoira Tontolla oli korvaongelmia, jatkuvasti korvatulehduksia. Ja nyt sen olen oppinut, että korvatulehduksia teettävät myöskin tietyt ruoka-aineet, useinmiten viljat.

Kun sain ensimmäisen oman koirani, silloin kaupoista sai jo Sertiä. Sillä ja maksalaatikolla porskutteli koirani yli yksitoista vuotiaaksi. Tosin todella huono syömään oli. Enkä yhtään enää ihmettele miksi, eihän se maistu, jos aina samaa joutuu syömään. Vaikka sanotaanhan sitä, että äkilliset ruokintamuutokset eivät ole hyväksi koiralle, vaan pikkuhiljaa pitäisi muuttaa ruokintaa. Tämäkin väite alkaa nykyisin jo saada vasta-argumentteja. Mutta voihan sitä ruokintaa muutella muutenkin kuin kerralla kaikki uusiksi-tyylillä. Vaihtelee vaikka niitä lihoja sen kuivamuonan seassa.

Toinen koirani söi myös Sertiä, Luppaa, maksalaatikkoa ja milloin mitäkin. Viimeisinä elinvuosinaan sai "parempaa" ruokaa: JahtiVahtia, Taste of Wildia jne. Paljonpa tiesin, hmph (tällä viittaan tuolla alempana olevaan kirjoitukseen)! Ihan elämänsä viime metreillä sai raakaruokaa.

Tässä taloudessa jos missä on kulutettu rahaa toinen toistaan turhempiin kuivaruokiin. Kalliit lemmikkeihin erikoistuneiden liikkeiden myymät huippuruuat, roturuuat, allergiaruuat sun muut on tullut kahlattua kalleimman kautta läpi. Myös ne halvemmat on kokeiltu, Sertikin ohimennen uudestaan muun ruuan lisukkeena. Suurin syy on ollut tuo Rinjan allergia, mikään ei tuntunut sopivan. Mutta myös kasvuongelmista (panosteotiitti, liian nopea kasvu..) kärsiviä koiria on yritetty "auttaa" ruualla. Ja on myös etsitty muutenkin laadukkainta ja parasta ruokaa. Muutaman asian olen oppinut kantapään ja opiskelun kautta:

  • Jos koira on allerginen varastopunkille, silloin ei mikään kuivaruoka käy. 
  • Koiran kasvuun et voi vaikuttaa ruokinnalla. Paitsi tietenkin leveyssuuntaan.
  • Kaikki kuivaruokamerkit ovat loppupelissä sisällöltään samanlaisia.
  • Koira ei voi elää ilman lihaa. Tai voi, mutta koirakin voi silloin huonosti. Tuolla alempana kerron miksi (proteiinit).

Melkein kaikissa kuivaruuissa on viljaa. Tai sitten perunaa. Maissia. Riisiä. Aina niissä on sellaisia hiilihydraatteja, jotka eivät ole koiralle luonnollisia. Ne täyttävät vatsaa. Hetken. Kuidut, tärkkelys ja muut viljoista, juureksista ja kasviksista tulevat ainesoasat matkaavat koiran ruuansulatusjärjestelmän läpi aika nopeasti eikä niistä imeydy oikeastaan yhtään mitään koiran elimistöön. Paskan määrää ne lisäävät kylläkin. Koira on lihansyöjä ja sillä on sangen lyhyt ruansulatuselimistö. Ihmisellä on pitkät röörit, joten sekasyöjänä ihminen pystyy hyödyntämään ne viljojen, marjojen ja kasvisten hiilihydraatit ja vitamiinit. Koiralle ei imeyde edes vitamiinit marjoista ja kasviksista, tai jos jotakin mössätyistä, ihmisille terveellisistä aineksista imeytyy, se on todella vähäistä. Aikojen saatossa ja koiran oppiessa elämään ihmisen rinnalla, se on oppinut myös syömään ja sietämään muutakin ruokaa kuin lihaa, luita, rustoja, sidekalvoja, verta. Mutta ei koirasta saa kasvissyöjää tai edes sekasyöjää tekemälläkään. Johan hampaatkin sen kertovat. Ei ole torahampaita luotu porkkanan ja perunan purentaan. Ehkä evoluution ja ihmisen myötävaikutuksella koira voikin tulevaisuudessa olla kasvissyöjä, mutta sitä aikaa me emme ole näkemässä.

Vähän kuivamuonajuttua alkuun. Jos kuivamuonassa ilmoitetaan olevan 30% eläinperäisiä tuotteita niin sehän kertoo, että 100kg:ssa on 30kg eläinperäistä MÄRKÄÄ ainesosaa. Sidekalvoja, kudoksia, lihaa, verta, vettä. Ja tämä määrä tietenkin kuivataan eli loppupelissä sitä lihaa on todella vähän. 30% pienenee pienen pieniksi murusiksi. Sen jälkeen eläinperäinen ruokamassa täydennetään viljoilla ja juureksilla, joskus sekaan heitetään marjoja ja kasviksia. Elikkä jo maalaisjärjellä ymmärtää, ettei siinä kuivaruuassa lihaa ole paljon mitään. Joten kun Serti ilmoittaa eläinperäisten ainesten osuuden olevan 13%, siinä voi olla lihaa yhtä paljon kuin Taste of Wildissa, joka vastaavaksi määräksi taitaa ilmoittaa yli 40%. Hintaero vain sattuu olemaan jotain 50€. Aika paljon. Ja kummassakaan merkissä sitä lihaa on tuskin tuota 13 prosenttiakaan Kuivaruuan plussaksi lasketaan se, että niihin on sekoitettu vitamiinit, hivenaineet ja kivennäiset sekaan. Eri asia on kuinka paljon koira voi noista prosessoiduista ja kuumennetuista aineista käyttää hyödykseen. Imeytymättä jää aika paljon. Lisäksi todella pitkänä miinuksena ovat varastopunkit, joita voi löytyä kaikista kuivamuonista. Moni koira herkistyy myös näille pirulaisille.

Toinen asia, jonka olen oppinut seikkaillessani koiran ruokinnan ihmeellisessa maailmassa, on myytit. Pirun sitkeät myytit, jotka vielä tänäkin päivänä lipsahtavat suusta faktoina. Onneksi koko ajan valmistuu uusia eläinlääkäreitä ja muita ammattilaisia sekä tehdään tutkimuksia ja pikkuhiljaa entiset faktat todellakin muuttuvat sellaisiksi myyteiksi, joihin kukaan ei usko. Ehkä. Pahin näistä myyteistä tuntuu olevan ruokinnan vaikutus kasvunopeuteen.

Nykyaikana on julkaistu jo monia tutkimuksia tästä asiasta. Vähän kun selaa vaikkapa internetin ihmeellistä maailmaa, niin sieltä löytyy todella hyviä ja luotettavia julkaisuja ruokinnan vaikutuksesta kasvuun ja kasvunopeuteen. Niissä kielletään jopa melko suoraan proteiinien haitallinen vaikutus tai oikeastaan minkä tahansa ruoka-aineen vaikutus kasvuun paitsi ääritilanteissa. Meille koiranomistajillehan (varsinkin isojen rotujen) syötetään melkeinpä pakolla faktaa, että kasvavalle pennulle pitää antaa niukasti proteiinia, että pennun kasvu pysyy hitaana. BUSTED! Nykymaailmassa on melkeinpä mahdoton syöttää koiraa niin persiilleen, että se vaikuttaisi kasvuun haitallisesti ellei nyt mennä ihan ääripäähän. Liikalihavuus altistaa kasvuhäiriöille, koska koiran paino on silloin liikaa kasvavalle, jolloin se ei jaksa liikkua niinkuin luuston kehitykselle olisi tärkeää. Puutostaudit vaikuttavat kasvuun hidastaen tai jopa pysäyttäen kasvun. Voit vain syöttää koiraa sopivasti ja koira kasvaa geeniensä mukaisesti. Geeneihin ei voi vaikuttaa ruualla. Ne ovat sitä mitä ovat. Koiran tassut eivät väänny liiasta proteiinista. Proteiini ei kiihdytä kasvua geenien ohi.

Mikä proteiini sitten on on? Nyt saan vähän elvistellä opinnoillani, jätän ehkä proteiinisynteesit ja aminohappoketjut väliin. Kukaan ei niitä jaksa lukea kuitenkaan. Lyhyesti vain:

Proteiini on valkuaisaine. Proteiinit ovat solujen rakennusaineita. Ilman proteiineja koira, ja myös ihminen, kuolee. Proteiinit pitävät solut toiminnassa. Proteiinit ovat tärkeitä ravintoaineita. Ne pitävät yllä lihasmassaa sekä ehkäisevät puutossairauksia. Proteiinien vähyydestä johtuva puutossairaus on mm. hidaskasvuisuus. Ja tällainen hidaskasvuisuus ei todellakaan ole terveellistä. Eli vähällä proteiinimäärällä koiriaan ruokkivat altistavat ne puutostilalle. Onko siinäkään mitään järkeä?

Tärkeimmät koiran kasvuun ja kasvuhäiriöihin vaikuttavat seikat ovat: 

  • Geenit
  • Emän tiineysajan ruokinta
  • Varhaispentuajan ruokinta
  • Pennun ja nuoren koiran liikunta ja lihavuusaste

Eli kunhan pidät koiralapsukaisen normaalipainoisena ja se saa liikkua tarpeeksi ja saa syödäkseen sekä tarpeeksi proteiinia, et omistajana ole tehnyt mitään edistääksesi kasvuhäiriöitä. 

 

Proteiineista pääsemmekin vitamiineihin, hivenaineisiin ja mineraaleihin. Vain ne tärkeimmät tässä listaan lyhyesti.

D-vitamiini. Koira ei tuota tätä elimistössään eikä saa auringosta niinkuin ihminen. Tarvitaan palautukseen ja jaksamiseen, antaa voimaa ja nopeutta. Muokkaa siis nopeita ja hitaita lihassoluja. Kalsium-fosfori-tasapainon ylläpitäjä. Hyviä lähteitä kananmunat, maksa ja rasvaiset kalat. Esimerkiksi silakkaa tarvitaan viikossa n. 500g/10kg ja D-vitamiinin vähimmäistarve on saavutettu.

E-vitamiini: Antioksidantti. Vastuskyky. 16g/10kg joka päivä eli ruokalusikallinen/10kg auringonkukkaöljyä tai muuta kasvisölyä.

Sinkki. Tärkeä iholle ja karvalle ja muutenkin jaksamiselle. Tarve on 100mg/10kg joka päivä. Jauhelihaa saisi syöttää 10 kiloiselle koiralle melkein 3,5kg päivässä. Ei onnistu. Purkista varsinkin raakaruokkijoille.

A-vitamiini. Tärkeä antioksidantti. Tarvitaan mm. vastustuskykyyn, kasvuun, rasva-aineenvaihduntaan. Maksa paras lähde. Kerran viikossa maksaa vähintään 15g/10kg ja A-vitamiinin tarve on tyydytetty.

Omega-3. Monityydyttymättömiä rasvahappoja, solujen rakennusaineita. Elimistölle tärkeitä, koska näitä ei elimistö voi syntetisoida itse. Samaan hengenvetoon kerron, että myös omega-6 on välttämätön. Siitä vaan voi olla ylitarjontaa varsinkin raakaruokaa syöville koirille. Omega-3 on anti-inflammatorinen eli tulehdusta ehkäisevä, kun taas omega-6 proinflammatorinen elikkä saattaa ylläpitää tulehdusta, jos sitä saa liikaa. Ei se tietenkään ole näin yksinkertaista. Kumpaakin on saatava sopivassa suhteessa. Hyvä lähde rasvaiset kalat.

Kalsium. Luuston rakennusaine. Luustosta myös vapautuu kalsiumia elimistöön, jos ravinnosta ei sitä saada tarpeeksi (luuston kehityshäiriöt). 

Fosfori. Kalsiumin "vastapaino", osallistuu siis Kalsiumin säätelyyn omalla uniikilla tavallaan, mutta sitä pitää saada ruuasta vähemmän kuin kalsiumia.

Ca/P-tasapaino on kiistelty asia koiran ruokinassa. Tästä asiasta en viitsi edes enempää kirjoitella. Anna koiran pureskella luita, rustoja, kanankauloja, siipiä lihan lisäksi niin aivan varmasti suhde on kohdillaan.

Magnesium ja B-vitamiini. Varsinkin työkoirille tärkeitä palautukseen ja ehkäisemään lihasjumeja. Meilläkin annetaan näitä ennen rankkoja suorituksia ja hieman jälkeenkin. Tavallisen, normaalia aktiivista elämää viettävän koiran B-vitamiinitarve tulee tyydytettyä, jos koira saa vaikkapa jauhelihaa 100g/10kg joka päivä. Magnesiumin tarve on 10mg/10kg. Jauhelihana tämä tarkoittaa 670g/10kg. Aika paljon. Siksi me suositaan purkkia tässä tapauksessa.

C-vitamiini = askorbiinihappo. Sitä terve koira ei tarvitse enää purkista lisää vaan valmistaa elimistössään itse. Nivelrikkoiselle tai sairaalle koiralle hyvä perusvitamiini, ns. luonnollinen kipulääke. Meillä käytetään kaikille, koska on vesiliukoinen vitamiini, niin ei siitä haittaakaan ole.

Glukosamiini ja kondroitinsulfaatti. Rustoa suojaavia ja saattavat ravintolisänä auttaa ruston uudelleenrakentumisessa. Saattavat myös ehkäistä nivelpintojen tuhoutumista. _Saattavat_ uusimpien tutkimusten valossa, mutta on yhä kiistelty aihe. Kaikki koirat saavat meillä näiden lisäksi MSM-lisäravinnetta. Glukosamiini on ollut viime aikoihin se juttu nivelkipuisten hoidossa. Viimeaikaiset tutkimukset kuitenkin  antavat viitteitä, että kondroitinsulfaatti olisi kuitenkin tärkeämpi. Ja molempien pitäisi olla puhdistettuja. Lisäravinnepuolellahan eivät taida olla puhdistettuja? Olen yrittänyt etsiä luotettavaa tietoa, mistä noita löytyisi puhdistettuna mutta silmiini ei ole sellaista vielä sattunut. Reseptilääkkeissä aineet ovat aina puhdistettuja. Rinja syö meillä hainrusto+vihersimpukkakapseleita. Jotkut sanovat ettei niistä mitään apua ole, mutta jotenkin oma mielipiteeni  kallistuu toiselle kantille. Aloitimme tuolla kyseisellä tuotteella Rinjan hoidon ja mielestäni muutosta oli jonkin ajan kuluttua havaittavissa. Piakkoin katosivat kipuälähdykset, joita leikin tiimellyksessä välillä kuului. Koira muuttui joustavammaksi muutenkin rungoltaan. Vaihdoin kuitenkin JahtiVahdin nivelravinteeseen, koska sitä ihmiset kehuivat paljon sekä moittivat tuota meidän käyttämää kapselia. Rinja alkoi köntistyä ja kipuälähdykset palasivat. Maltilla jatkoin lisäravinteen syöttämistä, koska ihmeetkään eivät tapahdu hetkessä... Mutta koiran tila huononi edelleen. Vaihdoimme takaisin kapseliin ja pikkuhiljaa koira on palautumassa ennalleen, siis tilanteeseen ennen JahtiVahtia. Humpuukia, uskon asia vai mitä lie, kapseleista en enää luovu. Pojat syövät tuota JahtiVahtia ennaltaehkäisevästi, jos ei muuta hyötyä ole niin on siinä vitamiinejäkin mukana. Tarkoitus olisi tehdä Makanalle tilaus ja tilata jättisatsit jokaista erikseen, Saksassa kaikki on halvempaa.( www.makana.de)

 

Kuivaruualla olevien koirien omistajien ei noita yllämainittuja niinkään tarvitse miettiä, ennemminkin raakaruokkijoiden ja barffaajien heiniä. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, mikä on sinun koirasi saantisuositus tietylle aineelle ja saako sitä kuivaruuasta tarpeeksi. Itse laskeskelin silmät sikkuralla omien koirieni tarpeen ja nykyisin ne todellakin saavat kaikkia noita yllämainittuja tarpeensa mukaan, koska suurimmaksi osaksi raakaruualla ovat. Vaikka lisänä onkin kuivaruoka Canidae Pure Elements, en siltikään luota, että vitamiineja ja hivennaineita saisivat tarpeeksi. Yhdestä multivitamiinipurkista ei kannata syöttää, koska jokaisen koiran tarve on erilainen ja useinmiten näissä purnukoissa on vitamiinien suhteet ihan pyllyllään. Aivan kuin niitä olisi heitetty sinne purkkiin summamutikassa; vähän tuota, enemmän tuota, lisää tuota...

Kun aloittelin raakaruokintaa, aloitin barffaamisella. Ja se jos mikä on persiistä. Siinä on luun määrä aivan järjetön, jopa 70%, loput lihaa ja kasvista. Onneksi älysin ihan omilla aivoillani, ettei voi olla terveellistä. Koiran ulosteestahan sen näki. Kuivaa kokkaretta. Myös eläinlääkärit valittelevat suolitukosten määrän kasvua, liika luu tukkii suoliston. Jos koira saa luonnossa raadon eteensä, ei se siitä ensimmäisenä luita ala syömään!

Siirryttiin siis raakaruokintaan, jossa pääpaino on lihalla. Lihaa, lihaa, lihaa. Nyt joku älähtää (vaikka onkin lukenut kirjoitukseni alusta asti), että ompas valtavasti proteiinia! No eipäs oo. 100g sika-nauta-jauhelihaa sisältää n. 13% proteiinia, loput on vettä ja eipä paljon muuta, näin karkeasti sanottuna. Siispä koiramme saavat noin kilon päivässä lihaa. Siinä on tarpeeksi proteiinia pitämään koira hyvinvoivana ja terveenä. Enemmänkin voisi syöttää, jos jaksaisivat. Liika proteeinikin voi muuttua läskiksi, joten koira siis tarvitsee liikuntaa. Vannoutunut raaka-ruokkija en ole. Koirani saavat joskus myös sekaan ruuantähteitä ja  sitä yllä mainittua kuivamuonaa. Mutta lihaa pitää saada silti tarpeeksi päivittäin.

Sanotaan, että kolmen eri eläimen liha riittää tyydyttämään koiran perustarpeen eli nälän ja vitamiinien ja hivenaineiden tarpeen. Kukkua, osittain. Nälkä lähtee, mutta eipä niissä lihoissa ihan kaikkia vitamiineja ole tarpeeksi. Siispä purnukoista loput, vaikka hengissä pysyisivät ilmankin. Meidän koirat syövät pääasiassa hevosta, koska se on halpaa ja helposti saatavaa (ei kuitenkaan omia). Lisäksi sikaa, broileria, riistaa ja kalkkunaa. Kalkkunan syövät kalkkunan kauloina. Maksapäivä noin kerran viikossa. Alle 100g maksaa viikossa riittää tyydyttämään 30-50kg koiran A-vitamiinin tarpeen. Yliannostusta en pelkää, sitäkään ei niin helposti A-vitamiinista saa. Kohtuus kuitenkin kaikessa. Kananmunia heitetään sekaan useamman kerran viikossa. Kalaa eivät saa ja siksi Omega-3 annetaankin purkista. Sinkkiä päivittäin. D-vitamiinia n. joka toinen päivä. B-vitamiini ja magnesium tarvittaessa, koska varsinkin beetä saa hyvin lihastakin. C-vitamiinia menee melkein päivittäin, samoin kuin Möllerin Omega-3 ADE. Joskus Salmopet-lohiöljyä vaikka siinä on omega-6:sta liikaakin... Myös kasvisöljyä annetaan. Öljyjen takia E-vitamiinilisä on tärkeä, koska öljy tavallaan viekin sitä E-vitamiinia vaikka myös tuo sitä. Monimutkaista, eikö? Haaveissa on lisätä lampaanrasvaa ruokaan, kunhan sitä saan. Sitä vaan joutuu tarkoin säännöstelemään, koska lihottaa liikaakin. Mutta erittäin hyvä rasvan lähde koirille.

Meillä koirat syö paremmin kuin me ihmiset. Joku päivä kun innostuisi itsekin syömään yhtä terveellisesti ja lajityypillisesti. Kyllähän se omasta olostaan huomaa, että nyt on tullut vedettyä hiilareita napaan ihan yllin kyllin. Vaikka koiralle karppaus (proteiinipaljous) onkin hyvästä niin ihminen kyllä tarvitsee niitä hiilareitakin jonkun verran, vaikka edes marjoista, kasviksista ja täysjyväviljasta. Omistajien karva ei kiillä mutta koirilla kiiltää. Muutenkin ovat energisiä ja hyvinvoivia koiria. Rinjan muutos nappularuuan ajoista on aivan valtava, allergiat ovat häipyneet ja koira on levollisen oloinen. Rino oli edellisessä kodissaan juonut vettä kuin hevonen. Aina juomassa. Siellä oli jouduttu säännöstelemään veden saantia. En ryhtynyt siihen leikkiin. Aika pian siirryttiin raaakaruokaan ja ylimääräinen juominen loppui. Kaapo nyt syö mitä vaan ruokaa eikä saa mistään mitään oireita, vielä ainakaan. Alkuun sekin oli nappulalla ja lihalla, mutta kun mieluili koko ajan toisten raakaruokaa niin nuorimmainenkin sai lopulta tahtonsa läpi.

Kannattaa miettiä ruokinnan vaihtoa nappulasta raakaruokaan, jos koiralla on ihmeellisiä oireita, joista ei oikein saa kiinni, mistä ne johtuvat. Alle listaan vain muutamia allergiaoireita, sellaisia joita meille itselle tuli vastaan omien koirien kanssa:

  • kutina
  • punoittavat tassut
  • punoittavat/ rähmivät/ kuivat silmät
  • korvatulehdukset
  • hiiva
  • syömättömyys
  • ylenmääräinen juominen
  • levottomuus, yliaktiivisuus
  • ripuli
  • mahakipu

Ja mistä nämä kirjoittamani asiat olen keksinyt? Juurikin niistä tukielmien julkaisuista (mm. Jutta Ahtiainen: Omega-3-rasvahappojen käyttö nivelrikkoisten koirien hoidossa;,Jean-Pierre Pelletierin tutkimus kondroitinsulfaatista..), Finellistä sekä katiska.infosta, jonne on kerätty koiran ruokintaan liittyviä asioita. Asiat vain ovat jääneet mieleeni ja kirjoitin ne nyt niinkuin muistin. Toivottavasti kukaan nyt ei lue kirjoittamaani ehdottomana faktana.

Jokainen tuntee koiransa ja tietää mikä sille toimii ja miten koira voi. Kuten aiemmin sanoin, nykyaikana on vaikea ruokkia koiraansa totaalisen väärin. Pienen pyynnön koirasi puolesta sanon ääneen: Lisää sitä lihaa. Ei se vaarallista ole ja koirakin tykkää.