nilos-normal.jpg

Syksy saapuu. Alkusyksy on vuodenajoista ihanin. Lämpimät ja kirkkaat päivät, keltaiset lehdet, raikas syksyn tuoksu. Huumannuttavaa! Syksyllä tulee tallusteltua metsissä tuntikaupalla, ihan vaan huvikseen ja ihmetellen muuttuvaa luontoa. Silloin tällöin matkan varrelta nappaisee suuhunsa muutaman puolukan ja taskuun ihanat suppilovahverot. Mitä kauemmaksi kesästä mennään, ilma viilenee. Aamuisin pohjoisen tuuli saa jo posket punaisiksi mutta päivän valjetessa auringon lämpö vielä kuitenkin voittaa hetkiseksi. Kuivaa aamukasteen kellastuneen pitkän ruohon päältä...

Puut vaihtavat juhlapukuaan, alkaa ne viimeiset pirskeet ennen talven tuloa. Keltaista, punaista, oranssia.. Värit lyövät leiskuen kilpaa toistensa kanssa, kun syksyinen auringonlasku kultaa pellon vieressä olevan metsikön. Hämärtyy, puiden silhuetit erottuvat vaivoin toisistaan. Viilenee. Hiljenee.

Aamulla maa on kuurassa, ruohikko rapsaa askelten alla. Pienet lätäköt ovat kauniissa riitteessä, hauras jää on yön aikana valloittanut veden pinnan. Pieni painallus sormella ja jää ritisee paljastaen altaan kylmä veden. Ilma on raikas, on helppo hengittää. Syksyn raikas tuulahdus tuo eloa ihmiskehon joka ikiseen sopukkaan ja tuntuu, että jaksaa mitä vaan.

Jaksaa jopa niin paljon, että innostuu harrastamaan uusia asioita. Tai ainakin suunnittelemaan uusia harrastuksia. Toiveissa on, että aika riittäisi palata kuntosalille. Jos siellä edes muutaman kerran viikkoon ehtisi pyörähtämään, olisihan se parempi kuin ei mitään. Työpäivän jälkeen olisi hyvä saada veri kiertämään hartioissa.

Syyskuussa alkaa Dobo, se on ihan varmaa. Sitä en enää vain suunnittele. Ja tästä harrastuksesta olen ihan erityisen innoissani. Yhteistä tekemistä minulle ja koirille ja plussana oman rangan venyminen ja lihaskunnon paraneminen.

Viime keväänä aloittelimme Rinon kanssa vetohommia. Ihan vaan kevyesti, potkurilla potkuttelin valjaissa olevan koiran perässä. Kesän ajan jatkoimme harjoittelua cani-crossing-tyyppisesti ja ensi talvena ajattelin uskaltaa suksilla koiran perään. Eli valjakkohiihtoa. Saa nähdä hiipuuko innostus ensimmäiseen kertaan, kun sukset pujottelen jalkaani?

Syksyisiin ikiharrastuksiin kuuluvat tietysti lenkkeily koirien kanssa sekä ratsastus. Nämä harrastukset estävät minua muumioitumasta, jos noista muista en niin jaksa kiinni pitääkään.

Vaikka ahdistaakin, että ihana kesä lomineen on jo ohi, niin toisaalta en malta odottaa hetkeä, kun saa pukea villasukat ensimmäistä kertaa jalkoihinsa. Ihanat, pehmeät, lämpimät villasukat. Ja sitten voikin jo sujahtaa peiton alle ja ottaa hyvän kirjan käteen. Uppoutua mielikuvitusmaailmaan, rauhoittua päivän kiireiden jälkeen, ehkä vähän syödä suklaatakin siinä sivussa... Ulkona ulvova tuuli ja kattoon ropiseva sade alkavat väkisinkin väsyttämään ja pian sitä onkin tyytyväisenä unten mailla unohtaen, että aamulla täytyy herätä pimeään, märkään ja ankeaan loppusyksyn aamuun...

Syksyn loppupuolen sitä vaan rämpii horroksessa yrittäen selvitä pimeydestä, väsymyksestä ja masennuksesta. Ensilunta odottaa kuin kuuta nousevaa. Ja kun nuo ensimmäiset hiutaleet hiljalleen leijailevat taivaalta maahan tuntuu kuin paino nostettaisiin hartioilta.  Lumi kirkastaa sekä mielen että maan.

Paljon odotan tältä syksyltä ja toivon, että saan jostain lahjaksi lisätunteja kellooni. Tahdon tehdä niin monia asioita ennen kuin kaamosväsymys iskee täysillä päälle. Sitten voinkin nukkua muutaman kuukauden talviunta niinkuin karhu omassa kotisessa pesässään. Viisainta kuitenkin elää ensin tämä ihana kesä loppuun ennenkuin alan masentumaan loppusyksyn pimeydestä. Siihen on vielä pari kuukautta aikaa. Ahmin auringonvaloa varastoon niin että jaksan taas laahustaa kaamoksen läpi.

syksy-normal.jpg